Straatcoaches

Van overlast naar contact

Het is soms best lastig als je te maken krijgt met overlast van bijvoorbeeld zwerfafval, drugscriminaliteit of lawaai. Wanneer jongeren dit veroorzaken kunnen de straatcoaches van SASS helpen. Zij zijn dagelijks aanwezig in de wijk en spreken de jongeren aan. Zij leggen en houden contact met overlast veroorzakende jongeren vanuit hun expertise en als ervaringsdeskundige.

‘Grote broer’

Dit contact gaat verder dan een waarschuwing. De straatcoaches zijn begaan met de jongeren in de wijk en helpen hen als ‘grote broer’ om op het rechte pad te blijven of te komen.

Met een team van 12 ervaringsdeskundige coaches werken ze aan een zo veilig mogelijke leefomgeving binnen de wijken Malburgen, Geitenkamp en Presikhaaf in Arnhem. Tijdens en na schooltijd en in de avonden houden ze een oogje in het zeil en reageren ze op binnenkomende overlastmeldingen. 

Binnen 10 minuten aanwezig

De aanpak van de straatcoaches is simpel. Straatcoach Omar vertelt: “Als we zien dat jongeren bijvoorbeeld bankjes aan het slopen zijn dan spreken we ze aan. Ik kom zelf ook van de straat en weet inmiddels dat wanneer je problemen hebt het niet de oplossing is om iets te vernielen, maar dat je juist met elkaar moet praten.” Zijn collega Haruun vult aan: “Wij zijn altijd in de buurt, als je ons algemene nummer belt zijn we meestal binnen 10 minuten aanwezig.”

Brede samenwerking

Soms is de inbreng of bijval van de schoolomgeving of andere organisaties nodig. Gedrag verandert immers niet bij het horen van de schoolbel. Hiervoor is een gespecialiseerde aanpak bedacht, die jongeren bewust maakt van en behoedt voor crimineel gedrag. Samen met school, de politie, jongerenwerkers en gemeentelijke teams, zodat die met hun expertise onze coaching aan kunnen vullen waar nodig.

Altijd bereikbaar

De coaches zijn elke dag aanwezig op plekken waar veel jongeren komen. Heb je een vraag of wil je meer weten? Ze zijn altijd bereikbaar.

Scroll naar boven